Als je gevoelens je leven bepalen...

Als je gevoelens je leven bepalen...

 

Ja, helaas,

jaren of maanden lang je gevoelens en emoties het daglicht niet gunnen, is niet zomaar eventjes te veranderen.

 

 

Het leven met mijn eetstoornis maakte mijn leven zo zwaar. De gevoelens die ik kreeg in mijn herstel waren misschien ook zwaar, maar die zou ik overwinnen!

 

Nare emoties en rotgevoelens er mogen laten zijn, is een kunst. De vraag was dus: hoe doe ik dat? Een van de dingen die altijd helpt, is, hoe cliché ook: tijd. Je hebt tijd nodig om in balans te komen. Ook kan schrijven helpen. Je gevoelens herkennen, op papier zetten, en zo los te laten. De laatste tijd wordt er vaak iets geroepen over Mindfulness. Dan wordt je je er bewust van wat je lijf precies voelt, en wat je hoofd er mee doet. Zo kun je leren je gevoelens er te laten zijn en deze te accepteren, zonder helemaal overspoeld te raken.

 

We doen alles tegelijk. Ik denk dat veel mensen niet goed weten waar ze precies staan in het leven. Je bent veel en vaak met anderen bezig, moet veel regelen, en als je alleen bent. wil je ook lekker tv kijken of iets anders doen. Je bent niet echt met jezelf bezig. staat niet stil bij waar je écht staat in het leven. Klinkt suf, maar juist dit kan belangrijk zijn om te overleven in de drukte! Chaos en drukte kun je ordenen door te schrijven. Schrijf van je af! Dit werkt voor veel mensen helend. 

Soms helpt het ook om een lijst te maken, een to-do list bij grote drukte. Maar, wat ook helpt, is een ontspanningsoefening. Dit kan Yoga zijn. Voelen dat je kan ademen, en op de grond staat. Klinkt misschien wat zweverig. maar helpt vaak wel. Of, wanneer je erg veel moet doen op een dag, kun je je altijd ergens even terugtrekken (Hoera, een toilet!) en daar even gaan zitten voor 5 minuutjes en wat ademhalingsoefeningen te doen. En ja, praten blijft toch het belangrijkste... even praten over je gevoelens met iemand kan erg veel oplossen en nieuwe inzichten bieden, hoe klein het ook lijkt!

 

Naar je lichaam luisteren is ook een kunst. Een flinke kunst. Wanneer je een eetstoornis hebt, of hebt gehad, kan het echt heel lastig zijn gevoelens toe te laten zonder te grijpen naar eten. Maar ja, ze zijn er.  Onderdrukken van je gevoelens gaat ten koste van jezelf. Gevoelens zijn erom te voelen, om te ervaren. Ze horen bij het leven. 

 

Het kan erg eng zijn om te luisteren naar je lichaam en gevoelens. Misschien kun je er nog niet goed op vertrouwen. Of komen er gevoelens los waar je veel moeite mee hebt. Daarom kun je veel hulp hebben aan professionele begeleiding. Maar laat je niet weerhouden om er mee aan de slag te gaan, als je angstig bent. Angst weerhoud je van écht voelen. 

 

Emoties toelaten kan helpen met Mindfulness. Wees bewust van wat jij voelt, waar je bent en dát je er bent. Dat je er staat, en iets voelt! Door te leren luisteren naar je eigen gevoel, kun je leren te vertrouwen op je intuitie.  Geloof in jezelf!

 

Wat helpt jou om naar je gevoelens te luisteren?

 

Liefs,

Romy

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0